Ομιλία αρχιερατικού επιτρόπου Περιφέρειας Αγιάς.

omilia3

Ομιλία στο χώρο του δημοτικού σχολείου πραγματοποιήθηκε απόψε από τον αρχιερατικό επίτροπο Περιφέρειας Αγιάς   π. Νεκτάριο Δρόσο με θέμα Η οικονομική και δημογραφική κατάσταση των Νερομύ­λων στα χρόνια της Οθωμανικής κυριαρχίας (1454).

Σε μια γεμάτη αίθουσα από κατοίκους του χωριού μας και όχι μόνο ο π. Νεκτάριος αναφέρθηκε στα χωριά που υπήρχαν στην περιοχή μας την περίοδο που ήρθαν οι Τούρκοι και τα ονόματά τους. Στο πως γινόταν η απογραφή των νοικοκυριών και τις περιουσίες των ( χωράφια ζώα κ.τ.λ ). Αξιοσημείωτο είναι ο τρόπος φορολόγησης τους που βασιζόταν στην ποσότητα που παράγουν. Δεν φορολογούσαν δηλαδή με βάση πόση έκταση είχε ο καθένας αλλά τι παράγει από αυτή. Και η φορολόγηση αυτή γινόταν για τις ανάγκες του Οθωμανικού στρατού.

Χαρακτηριστικό της εποχής εκείνης ήταν πως στο χωριό μας υπήρχαν πολλά ξυλοτριβεία και πως όλοι οι κάτοικοι του χωριού μας ήταν τότε  Τούρκοι Οθωμανοί και δεν υπήρχε κανείς χριστιανός. Αυτό αποδεικνύεται και από την απογραφή μιας και δεν υπήρχε κάποιο Ελληνικό επίθετο. Στο χωριό μας επίσης έμενε ο Τούρκος διοικητής όλης της Θεσσαλίας. Μετά την ενδιαφέρουσα αυτή ομιλία ακολούθησε συζήτηση.

 

omilia1

 

 


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: