Πηγές μάνα νερού – περιπατητικό μονοπάτι

ρεματιά 4

Βόρεια του χωριού και μέσα σε μια ρεματιά κατάφυτη από πλατάνια βρίσκονται οι πηγές ¨μάνα νερού¨. Οι πηγές αυτές εξυπηρετούν τις ανάγκες ύδρευσης της κοινότητας Νερομύλων και όχι μόνο, την λειτουργία υδροτριβείου της περιοχής αλλά και την άρδευση κάποιων κτημάτων. Αυτό για το οποίο αξίζει κάποιος να τις επισκεφθεί είναι η διαδρομή προς αυτές. Αφετηρία για την διαδρομή αυτή είναι η περιοχή ¨μύλοι¨. Μια περιοχή που πήρε το όνομα της από τους μύλους που υπήρχαν παλιά για την άλεση των σιτηρών. Οι μύλοι λειτουργούσαν χάρη στο νερό που κατέβαινε από τις πηγές. Σήμερα εκεί βρίσκονται κάποιες εγκαταστάσεις από υδροτριβεία που έχουν ανακαινιστεί από ιδιώτη.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA                                      OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ξεκινώντας λοιπόν από το σημείο αυτό παίρνουμε τον δρόμο που οδηγεί βόρεια και είναι παράλληλα με το ρέμα. Μετά από λίγο βρίσκουμε μπροστά μας μια γεώτρηση για την άρδευση κτημάτων του χωριού και λίγο πιο πάνω και στο δεξί μας χέρι βρίσκεται η δεξαμενή για την άρδευση του χωριού μας. Εκεί συγκεντρώνεται το νερό από τις  πηγές μάνα νερού πριν οδηγηθεί στο δίκτυο ύδρευσης. Λίγο πιο πάνω ο δρόμος περνά και πάλι μέσα από το ρέμα. Στο σημείο αυτό ο επισκέπτης αξίζει να κάνει μια στάση και να απολαύσει το τοπίο. Η ρεματιά είναι καλυμμένη από πλατάνια και από ένα παχύ ίσκιο. Ένα σημείο μοναδικής ομορφιάς στις πλαγιές του Κισσάβου.

Ρεαματιά                                   ρεματιά 2

ρεματιά 3

Συνεχίζοντας προς τα πάνω ο δρόμος γίνεται πιο ανηφορικός και τελειώνει στις εγκαταλελειμμένες δριστέλλες. Παλιές εγκαταστάσεις βρίσκονται εκεί από τα παλιά υδροτριβεία σημάδι των σύγχρονων εγκαταστάσεων της τότε εποχής. Στο σημείο αυτό ο επισκέπτης για να οδηγηθεί στις πηγές παίρνει το μονοπάτι παράλληλα με το ποτάμι. Ένα μονοπάτι που θέλει προσοχή στην διάβασή του μιας και στα δεξιά του σε ορισμένα σημεία υπάρχει μεγάλο κενό που καταλήγει στον χείμαρρο. Πυκνή βλάστηση σε όλη την διαδρομή του μέχρις ότου που θα οδηγήσει τον επισκέπτη στις πηγές. Εκεί θα ξεδιψάσει από τα γάργαρα νερά και αν θέλει μπορεί να συνεχίσει για λίγο ακόμη την βόλτα του προς την ρεματιά. Είναι μια διαδρομή που σίγουρα θα γοητεύσει τον επισκέπτη.

μονοπάτι                               Μονοπάτι

Πηγές μάνα νερού                              Πηγές μάνα νερού

Σε συζήτηση που είχα παλιότερα με την υπεύθυνη του Κ.Π.Ε Κισσάβου – Μαυροβουνίου της πρότεινα να συμπεριελήφθη η διαδρομή αυτή στα μονοπάτια που επισκεπτόταν οι μαθητές διαφόρων σχολείων. Τελικά δεν προχώρησε αυτό σαν ιδέα και κακώς μιας δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από άλλα μονοπάτια του Κισσάβου. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να καθαριστεί σε κάποια σημεία του αλλά και να σημανθεί. Επίσης θα μπορούσε ο δήμος ή κάποιος άλλος φορέας να ανακαινίσει τις παλιές δριστέλλες ούτος ώστε  να αποτελέσουν πόλο έλξης για σχολεία και μαθητές. Έτσι θα μπορούσαν να ενημερωθούν για τον τρόπο με τον οποίο παλιά εκμεταλλευόταν την δύναμη του νερού για το πλύσιμο των χαλιών.

Παλιές δριστέλλες                                Η ρεματιά από ψηλά


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: