Ρωμαϊκά λουτρά

Σε μικρή σχετικά απόσταση από το χωριό, και σε αγρό που βρίσκεται κοντά στον επαρχιακό δρόμο Αγιάς – Λάρισας, υπάρχει σε κτίσμα βαλανείο του 1ου μ.Χ αιώνα. Πρόκειται για συγκρότημα κτιρίων διαστάσεων 22 Χ 16 μ κατάλοιπο μάλλον της Ρωμαϊκής εποχής και ανασκάφθηκε το 1990. Περιλαμβάνει όλους τους γνωστούς χώρους των ρωμαϊκών λουτρών, με κεντρική αίθουσα, καθώς και χώρους ψυχρού, χλιαρού και θερμού λουτρού, διατεταγμένους από βορρά προς νότο. Οι αίθουσες θερμαινόταν με υπόκαυστα, ενώ σε αρκετές θέσεις εντοπίστηκαν ψηφιδωτά δάπεδα. Η έκταση και η ποιότητα κατασκευής των λουτρών υποδηλωνουν την ύπαρξη σημαντικού αρχαίου οικισμού στην περιοχή, που πιθανόν να σχετίζεται με την αρχαία ακρόπολη που σώζεται βόρεια του χωριού και ταυτίζεται από ορισμένους ερευνητές με το αρχαίον Συκούριον.

Κατά την αρχαιότητα βαλανείον ονομαζόταν οποιοδήποτε μέρος, που ήταν τεχνητά κατασκευασμένο και στο οποίο μπορούσε κάποιος να λουσθεί. Τα βαλάνεια (οικοδομήματα ιδιαίτερα) ήταν δημόσια η ιδιωτικά. Τα πρώτα αποτελούσαν ιδιοκτησία της πόλης και τα άλλα τα εκμεταλλευόταν ιδιώτες για κερδοσκοπία. Οι λουόμενοι μπορούσαν να πάρουν κατά την επιθυμία τους θερμό ή ψυχρό λουτρό καθώς και ατμόλουτρο. Για το σκοπό αυτό κατέβαλαν το λεγόμενο επίλουτρο που αποτελούσε μικρό αντίτιμο εισόδου στα δημόσια λουτρά  το οποίο ανερχόταν σύμφωνα με κάποια επιγραφή σε δυο χαλκούς για τους πολίτες και λίγο περισσότερο για τους ξένους. Στα ιδιωτικά λουτρά αναφέρεται επίλουτρο δυο οβόλων δηλαδή οχταπλάσιο από εκείνο των δημοσίων.

Στους λουόμενους πρόσφερε τις υπηρεσίες του, έχοντας βοηθούς τους λεγόμενους παραχύτας (υδροχόους) ο βαλανευτής , ο οποίος και ευπρέπιζε το χτένισμα του κεφαλιού, το γένι και τα νύχια τους. Οι βαλανευτές θεωρούταν ανακατοσούρηδες και περίεργοι γιατί ασχολούταν με την ελαφριά εργασία του λουτρού και είχαν το χρόνο (όπως και οι κουρείς) να ανακατεύονται σε ξένες υποθέσεις και να φλυαρούν με τους πελάτες τους.

Πηγή: Οδοιπορικά νομού Λάρισας Β. Βουτσίλας, ιστοσελίδα Δήμου Αγιάς

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: