Ιστορική Αναδρομή

Γειτονικό της κωμόπολης Αγιάς είναι το χωριό Νερόμυλοι και κατοικείται κατά το μεγαλύτερο μέρος από δενδροκαλλιεργητές που με τη φροντίδα τους έχουν πετύχει την παραγωγή αξιόλογης ποιότητας φρούτων.  Οι κάτοικοι του χωριού είναι 263 σύμφωνα με την απογραφή του 2011.Ο οικισμός περιβάλλεται  από δενδροφυτείες. Βρίσκεται στη νότια πλευρά του όρους Κίσσαβος. Οδικά συνδέεται με την Αγιά και το Μεταξοχώρι (απόσταση 2χλμ). Επίσης συνδέεται με δασικό δρόμο και με την Ανατολή. Βόρεια του χωριού είναι οι πλαγιές του Κισσάβου οι οποίες κάηκαν από δυο μεγάλες καταστροφικές πυρκαγιές το 1993 και το 2007. Στα ανατολικά του χωριού βρίσκεται η κωμόπολη της Αγιάς ενώ νότια βλέπει προς το όρος Μαυροβούνι. Πέρα από την καλλιέργεια δέντρων , οι κάτοικοι ασχολούνται και με την κτηνοτροφία αλλά και με τα υδροτριβεία. Ως γνωστόν η Κοινότητα Νερομύλων διαθέτει άφθονα νερά και παλιότερα υπήρχαν περισσότερα υδροτριβεία (δριστέλες).

Από του Νερόμυλους διάβηκαν κατά καιρούς διάφορες φυλές , με κάπως προσωρινή διαμονή  μέχρις ότου επικράτησε απόλυτα το χριστιανικό στοιχείο. Σύμφωνα με με την αφήγηση του περιηγητή Ληκ, την εποχή της δουλείας υπήρχε στους Νερομύλους και ισλαμικό μοναστήρι Δερβίσηδων, στο οποίο άνηκε την εποχή εκείνη ο οικισμός.

Η ύπαρξη του σημερινού χωριού Νερόμυλοι ανάγεται από τους αρχαίους χρόνους και αυτό αποδεικνύεται από τα ευρήματα που υπάρχουν ( τάφοι αρχαίοι, βυζαντινοί και της εποχής της δουλείας καθώς και όστρακα των ίδιων περιόδων). Στις θέσεις Κάστρο Καλύβια και στην περιοχη ανάμεσα στο Κάστρο και το σημερινό χωριό Νερόμυλοι βρίσκει κανείς όστρακα από τον 4ο π.Χ αιώνα μέχρι και την εποχή της δουλείας

 

neromiloi

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: