Ιστορία της κοινότητας Νερομύλων

Ιστορία της κοινότητας Νερομύλων

       Αλήθεια πότε να κτίσθηκε άραγε το χωριό της κοινότητας Νερομύλων. Αυτό βέβαια δεν είναι κανένας σε θέση να το γνωρίζει διότι όλα αυτά τα χωριά δεν είναι δημιουργία νέων αποικιών αλλά βρίσκονται από κτήσεως του κόσμου και ασφαλώς το έκτισαν πρόγονοί  μας οι οποίοι βρήκαν στον τόπο αυτό πλούτο τον οποίο εκμεταλλευόταν με τα πρωτόγονα μέσα για να εξοικονομήσουν τα προς το ζην. Και δεν ζημιώθηκαν βέβαια διότι το χωριό Νερόμυλοι είναι το πιο πλούσιο χωριό της επαρχίας Αγιάς, είναι όμως τόσο μικρό εν συγκρίσει με τα άλλα της επαρχίας. Έχει δε θέση υπέροχη. Βρίσκεται στους πρόποδες του Κισσάβου και στην κοιλότητα μεταξύ δύο βουνών (Κίσσαβος και Μαυροβούνι) και απέχει από την Αγιά μόλις 30 λεπτά με τα πόδια. Δυτικά πλαισιώνεται από πυκνά και πλούσια αυτοφυή και καρποφόρα δέντρα και έχει άφθονα νερά, εξού και το νέο όνομα του χωριού αυτού ‘’Νερόμυλοι’’, και πλούσια γη. Για τους λόγους αυτούς οι πρόγονοι μας προτίμησαν και εγκαταστάθηκαν σε αυτό το απόμερο και μικρό μέρος που φαίνεται ακριβώς σαν μια μικρή γωνιά στην πλούσια αυτή γωνιά της Θεσσαλίας.
Ποιοι όμως ήταν οι πρώτοι κάτοικοι του χωριού αυτού;; Ποιος να ξέρει μετά την πάροδο τόσων αιώνων !! Μόνο αυτό;; Αλλά και πόσες αλλαγές δεν έχουν γίνει μέχρι τώρα, μέσα σε τόσο διάστημα; Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει διότι εκτός των τόσων αιώνων που πέρασαν μέχρι σήμερα ήταν και η επί 400 χρόνια Τουρκική κατοχή οπότε το χωριό που σήμερα ονομάζεται Νερόμυλοι, ονομαζόταν επί τουρκοκρατίας Τουρκοχώρι διότι οι κάτοικοι του χωριού ήταν Τούρκοι και ονόμασαν και το χωριό Τουρκοχώρι.
Κάτοικοι αυτού του χωριού όπως προαναφέραμε πιο πάνω ήταν Τούρκοι Ντερβίς Αφέντης, Χατζή Αγάς, Αμπντούλ, Γιαγκές, Μουλά Μπέης εν Λαρίση , Μεμέλ – Τζεφ , Καλήμ Αγάς.
7 άτομα σκοτώθηκαν με μεγάλη περιουσία ( πρόβατα , γίδια ). Τον Ντερβίς Αφεντης τον σκότωσε η παρέα του Ευθύμιου Γκουντίνα. Την περιουσία του Χατζή Αγά την αγόρασε ο Κωνσταντίνος Γαργάλας. Οι περιουσίες όλων τον Τούρκων αγοράστηκαν από τους Έλληνες.
Οι πρώτοι Έλληνες κάτοικοι του χωριού ήταν οι Ευθύμιος Βατζιάς, Καρανικαίοι, Κων. Γαργάλας, Μπούρας , Χαράλαμπος ( Χατζηκομνιτσαίοι εκ Ρέτσανης ).
Το σπίτι του Ντερβίς Αγάς είναι τώρα το γκρεμισμένο παλιό σπίτι του παπά, το σπίτι του Χατζή Αγά ανήκει στον Δημήτρη Κουτσογιάννη, του Μιμ Ελτζή στον Μητρούλα –Ρέπο, του Μουλά μπέη στον Αντώνιο Κουτσογιάννη και του Μεμέτ από τους Γαζεπαίους.
Ο Ντερβής Αφέντης ήταν ένας από τους πλουσιότερους κατοίκους του Τουρκοχωρίου και είχε οικογένεια αποτελούμενη από 7 άτομα. Εκτός της μεγάλης περιουσίας την οποία κατείχε ( οικίες, κτήματα, πρόβατα, γίδια κ.λ.π) , ήταν και ο Κατής του χωριού. Ήταν μεγάλης ηλικίας και ο μεγαλύτερος του χωριού και όλοι τον σεβόντουσαν και τον φοβόντουσαν συνάμα λόγω της μεγάλης ηλικίας και της περιουσίας.
Τον Ντερβή Αφέντη και ολόκληρη την οικογένειά εκτός του μικρότερου γιου του τους σκότωσαν οι λεγόμενοι τότε κλέφτες. Αρχηγός της συμμορίας των κλεφτών ήταν κάποιος ονόματι Γκουντίνας. Αυτός λοιπόν με τους συντρόφους του πυρπόλησαν τον πύργο του Ντερβής Αφέντη και μαζί με τον πύργο κάηκαν και όσοι ευρίσκοντο μέσα πλην τους ενός γιου του, ο οποίος αργότερα και κατά το 1850-1855 πούλησε όλη την περιουσία του πατέρα του στον Αθανάσιο Βατζιά ο οποίος ήταν Έλληνας εκ Ρουμανίας. Από την περιουσία του Ντερβής Αφέντη αγόρασαν και άλλοι Έλληνες , οι οποίοι εγκαταστάθηκαν στο Τουρκοχώρι.
Ο Χατζή Αγάς ήταν και αυτός πολύ πλούσιος. Είχε κτήματα, οικίες, αγελάδες, γίδια και πολλά χρήματα. Είχε μόνο μια κόρη την οποία πάντρεψε με τον εξίσου πλούσιο Αμπντούλ. Αυτός με την γυναίκα του την κόρη και τον γαμπρό του έφυγε το 1860 με 1880 από το Τουρκοχώρι και εγκαταστάθηκε στη Λάρισα. Την περιούσιά του την αγόρασαν Έλληνες κάτοικοι του Τουρκοχωρίου και σκλάβοι των Τούρκων. Το μεγαλύτερο όμως ποσοστό αυτής αγοράστηκε από τον Κωνσταντίνο Γαργάλα ο οποίος εγκαταστάθηκε μόνιμα στο Τουρκοχώρι με την οικογένειά του. Το σπίτι αυτό σώζεται έως σήμερα σε καλή κατάσταση και κατοικήσιμο με ανέπαφη την εσωτερική Τούρκικη διαρρύθμιση. Με την πρώτη ματιά μπαίνοντας στο σπίτι αυτό διαπιστώνει κανείς ότι πραγματικά η διαρρύθμιση του είναι Τούρκικη και δίνει εντύπωση όπως άλλωστε και όλα τα Τουρκικού ρυθμού σπίτια – φυλακή. Σκοτεινό με μικρά παράθυρα και γενικώς το σπίτι όλο κλειστό , με καφάσια τα οποία βγάλανε οι κάτοικοι του.
Επίσης πλούσιος ήταν και ο Τούρκος ονόματι Γιαχάς. Είχε και αυτός περιουσία ( πρόβατα, κτήματα οικίες).

To κείμενο σε αρχείο pdf.

* το παραπάνω κείμενο αποτελεί αντίγραφο ενός πρωτοτύπου που δε γνωρίζουμε την ακριβή ημερομηνία συγγραφής του. μας παραχωρήθηκε ευγενικά από την κάτοικο του χωριού μας Μπακούρα Σταυρούλα και την ευχαριστούμε. Αποτελεί δε τμήμα μιας συλλογής αρχείων για την ιστορία του χωριού μας. Πιο κάτω θα βρείτε 4 έγγραφα pdf που είναι τα ακριβώς πρωτότυπα.

έγγραφο 1

έγγραφο 2

έγγραφο 3

έγγραφο 4

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: