Ιστορικά Στοιχεία Βαθυρέματος

Ανάμεσα στο Γερακάρι και το χωριό Νερόμυλοι βρίσκοταν ο οικισμός Βαθύρεμα σε μιρκή απόσταση βόρεια της επαρχιακής οδού Λαρίσης – Αγιάς.Μέχρι τὸ 1688 ήταν πρωτεύουσα,  η  χώρα της  επαρχίας  Αγιάς . Κατὰ τους βυζαντινοὺς χρόνους, ὀνομαζόταν Βεσσαίνα. Μέχρι το 1371 ηταν η έδρα της επισκοπής Βεσσαίνης.  Στην περιοχή έχουν αναπτυχθεί δενδροκαλλιέργειες με ευδιάκριτα ερείπια κατοικιών , ενώ διασώζονται οι ναοί της Παναγίας και του Αγίου Νικολάου, το μοναστήρι του Αγιου Αθανασίου και ερείπια των Αγιών Θεοδώρων. Ο Δημήτριος Αγραφιώτης στηριζόμενος σε σημειωματάριο που βρέθηκε στον ιερό ναό του  Αγίου Νικολάου συμπαιρένει πως το βαθύρεμα ερημώθηκε την άνοιξη του 1688 εξαιτίας μιας θανατηφόρους χολέρας. Όσοι επέζησαν εγκατέλειψαν το χωριό και κατέφυγαν στα γύρω χωριά ( Ρέτσιανη Αγιά και Γερακάρι).  Από το Βαθύρεμα καταγόταν και ο Όσιος Συμεών ο ανυπόδητος και μονοχίτων.

Το Βαθύρεμα μετά την καταστροφή ή εγκατάλειψη του δεν έμεινα για πάντα έρημο. Υπήρχαν και δρούσαν τα μοναστήρια. “Όμως ο χώρος δεν κατοικήθηκε ξανά συστηματικά αλλά οι παλιοί Βαθυρεμιώτες του Αετολόφου ή άλλου οικισμού που είχαν διασπαρεί στα γύρω χωριά , αφού πέρασε κάποιο διάστημα από το »κακό » ίσως να χρησιμοποίησαν το χώρο για τις ανάγκες της κτηνοτροφίας.

Σήμερα το Βαθύρεμα είναι εντελώς έρημο και μόνο τα διάσπαρτα όστρακα. οι λιθοσωροί στα όρια των αγρών και οι δύο εκκλησίες (ο πρόσφατα επισκευασμένος ναός του Αγίου Νικολάου και ο ναός της Παναγίας) αποτελούν τα ορατά υπολείμματα του παλιού οικισμού.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: